Вертикальна ферма на якій вирощують мікрозелень

У Хмельницькому та області велика кількість підприємств, компаній, підприємців, стартапів. Сьогодні ми поговоримо про одного з переможців  проєкту  “Битва стартапів” у 2021 році. Артем та Леся Дячок — вирощують мікрозелень на вертикальній фермі. Як працює цей стартап читайте на сторінках сайту khmelnytskyi-trend.in.ua.

Мікрозелень та пшениця для енергетичного напою

У 2021 році Артем Дячок взяв участь у проєкті “Битва стартапів”. У нього була бізнес-ідея — вирощувати мікрозелень для енергетичних напоїв. В результаті на розвиток стартапу підприємець-початківець отримав 125 тисяч гривень. Таким чином Артем із дружиною Лесею почали розвивати вертикальну ферму та вирощувати мікрозелень у Хмельницькому. На фермі вирощують органічну мікрозелень та пшеницю. З цієї зелені готують енергетичний напій вітграс. 

За словами співвласниці стартапу Лесі Дячок, площа ферми становить 70 квадратних метрів. Але щомісяця на цих квадратних метрах висаджують культуру на 2 гектари. Все тому, що зелень росте компактно, у відповідних контейнерах, які розташовані вертикально. Звідси і назва — “вертикальна ферма”.

Пані Леся зазначає, що найшвидше росте редиска — 7 днів, а ось цибулі необхідно 21-24 дні. Аби зберегти всі корисні властивості, мікрозелень зрізають впродовж трьох днів. Вся продукція на фермі вирощується без використання добрив, пестицидів. Мікрозелень поливають лише водою. 

Артем та Леся не тільки вирощують мікрозелень, а й постійно навчаються. Родина систематично відвідує різноманітні курси, майстер-класи. Таким чином вони допомагають клієнтам розвивати культуру споживання мікрозелені, діляться корисними порадами, рекомендаціям. 

Асортимент вертикальної ферми

Спершу стартапери навчалися фермерству на кухні, вдома. Вже згодом вирішили орендувати приміщення для власної справи. Насіння подружня пара бере у батьків, які є також фермерами. У асортименті є 12 культур мікрозелені:  горох, соняшник, гречка, пшениця, редиска зелена і рожева, капуста двох видів, кінза, розторопша. Це все українські рослини, які знають люди та можуть їх застосовувати для приготування соусів, страв тощо. 

Де навчають вирощувати мікрозелень

Навчатися вирощувати мікрозелень, до речі, можна і в Хмельницькому. У 2021 році в обласному центрі відкрили Центр підготовки робітників із овочівництва у закритих ґрунтах. Центр працює на базі вищого професійного училища № 11. У навчальному закладі є не лише навчально-виробничі лабораторії, а й теплиці площею 600 квадратних метрів. Хмельничани та жителі інших областей мають змогу опанувати сучасні підходи вирощування мікрозелені, овочів, полуниці і т.п.

Аби обладнати Центр підготовки робітників із овочівництва у закритих ґрунтах витратили понад п’ять мільйонів гривень. З міської скарбнички виділили 1.5 мільйона гривень, а 3.7 мільйонів гривень надав Європейський союз як грошову допомогу.

Потрібно зазначити, що мікрозелень позитивно впливає на людський організм. Вона насичує нас вітамінами, мінералами, мікроелементами та антиоксидантами. Мікрозелень зміцнює імунітет, очищає організм та дає запас енергії. Кожен вид мікрозелені має свої корисні властивості. До прикладу, базилік покращує травлення, пшениця — виводить токсини з організму, овес — зміцнює нервову систему, редиска — позитивно впливає на стан шкіри та волосся.

Приємно, що такі сучасні, екологічні стартапи розвиваються у нашому рідному місті. Сподіваємося, наш матеріал був для вас пізнавальним і ви дізналися більше інформації про бізнесменів-початківців, як не побоялися ризикнути та створили успішний стартап.

Comments

.,.,.,.